jul

4

8-9-10.jul Musala i 7 Rilskih jezera

By Dejan Tomić

vodič : Dejan Tomić MB548

Rila važi za jednu od najlepših prirodnih atrakcija na Balkanu, i jedan je od najvećih nacionalnih parkova ne samo u Bugarskoj nego i u celoj Evropi. Na ovoj planini ima više od 100 vrhova visokih preko 2000 m, a najpoznatiji je Musala, najviši vrh Balkana, na 2925 mnv.
Rilska jezera spadaju u najpoznatije prirodne atrakcije Bugarske. Svako od sedam rilskih jezera ime je dobilo po obliku na koji podseća. Konačna imena dobila su tridesetih godina XX veka kada je izgrađena mapa jezera na teritoriji cele Rila.Donje jezero ,Riblje jezero,Suza, Oko,Bubreg, Blizanac i Trolist .
Program akcije :
Petak 8.jul :
Skup u 05:50h u kod stadiona FK Sloboda, Pravac putovanja Niš – Pirot – Dimitrovgrad – Sofija – Samokov Borovec. Usputne pauze.. Dolazak u Samokov u popodnevnim satima i razmeštaj po sobama . Odmor i slobodne aktivnosti
Subota 9.jul :
Penjemo se na vrh Musala (2925m), najviši vrh Balkana. Prevoz od smeštaja do Boroveca, kupovina karata za žičaru. Žičarom se penjemo od Boroveca 1315mnv do stanice Jastrebec 2369mnv pa nastavljamo peške pored planinarskog doma Musala i Everest do vrha Musala. U povratku se spuštamo žičarom od stanice Jastrebac do Boroveca. Staza je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 700m. Prevoz do smeštaja u Saparevoj banji. Obilazak grada i slobodne aktivnosti. Noćenje.
Nedelja 10.jul. :
Ustajanje i napuštanje smeštaja do7h. Odlazak prevozom do lokacije Panačište i žičare 7 rilskih jezera (1520 m/nv). Polazak na uspon ka domu Sedam jezera (2100 m/nv) i dalje obilazak usputnih jezera, sa usponom na vrhove Vazov vrh (2663 m/nv), Zeleni Kamak (2532 m/nv) i Haramiata (2465 m/nv), sa kojih se pruža odlican pogled na lepote navedenih jezera. Tura je kružna, obilazi sva jezera i pomenute vrhove. Završava se kod doma Sedam jezera i dalje spust do parkinga u Panacistu. Nakon silaska, polazak za Srbiju. Planinarska tura bi imala oko 15 km pešačenja i 1000 m u usponu i silasku. Ko ne želi da ide na vrhove, može obilaziti i uživati u lepotama jezera, uz dogovor sa vodicem.
Cena:
Kotizacija za učešće na akciji je 75-85€ , zavisno od broja prijavljenih. U cenu je uračunat prevoz, 2 noćenja, organizacione troškove, putarine, parking. U cenu nisu uračunate karte za gondolu prvi dan, 12,5e ( 25lev)  i žičaru drugi dan 8e i to se plaća dodatno. Cena gondole i žičare je iz maja 2021, i u međuvremenu je mogla biti promenjena.
Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.
Rok za prijavu:
Broj mesta ograničen . Prijave kod vodiča na 064 6164 426
Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni,vodič- organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS

Ostavi komentar