jun

14

29-30.jun Durmitor

By Dejan Tomić

Vodič : Dejan Tomić MB548

Durmitor je planina izuzetne lepote, spada u prirodna remek dela. Obiluje planinskim vrhovima i brojnim ledničkim jezerima, okružen je bogatim zimzelenim šumama, brze i bistre reke Durmitora stvaraju predivne kanjone, među njima i kanjon reke Tare, koji je jedan od najlepših u svetu. Bogata flora i fauna Durmitora privlače mnoge ljubitelje prirode. Zbog svoje lepote i netaknute prirode, planina Durmitor sa okolnim predelima, proglašena je nacionalnim parkom 1952. godine.Planinski masiv Durmitor se nalazi na severozapadu Crne Gore i čini ga prostrana visoravan (na 1.500 m nadmorske visine), ispresecana dubokim kanjonskim dolinama, natkriljena planinskim vrhovima od kojih je čak 48 visoko preko 2.000 m (najviši Bobotov kuk,2.523 m). Osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice, kao i gornji deo kanjonske doline Komarnice, čini ukupnu površinu preko 39.000 ha.

Plan akcije

Subota 29.jun

Polazak iz Užica u ranim jutarnjim satima. Kratka pauza na Đurđevića Tari, do Žabljaka. Po dolasku na prevoj Sedlo 1911mnv, sledi prepakivanje i polazak na stazu . Pored Sedlene Grede, dolazak do Zelenog vira, odakle počinje uspon na Bobotov kuk 2523mnv. Na vrhu pauza za fotografisanje i predah. Po povratku spust preko katuna Lokvice i pored Crnog jezera dolazak do smeštaja. Staza je duga oko 15km uz 700m uspona.

Popodnevni odmor i noćenje.

Nedelja 30.jun

Polazak na stazu oko 6h. Plan je da se izvrši uspon na Mali Međed, Veliki Međed i Terzin bogaz. Po silasku sa vrha podolazak u smestaj,pakovanje i povratak u Užice u kasnim večernjim satima. Ukupna dužina staze oko 15km uz 1300m uspona i predstavlja pravi izazov za planinare.

Smeštaj je u Ivan dolu. Cena za prevoz i smeštaj je oko 2 700din za one koji spavaju u brvnarama , odnosno 3 300, za one koji spavaju u kućama. Prijave do sastanka 5. Juna , do 17h. Broj mesta ograničen i prednost će imati prvoprijavljeni.  Prijave i informacije na 064 6164 426

Napomena je da svako proceni svoje mogućnosti , zbog težine i specifičnosti staza. Ulaz u Nacionalni park je 3e dnevno i ne ulazi u cenu smestaja i prevoza. Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost. Vodič ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.Vodič  akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.Ukoliko neko posle prijavljenog datuma otkaže akciju,akontacija se ne vraća.

Komentarisanje nije omogućeno.