jul

17

22.jul Volujak i Kuk ( B i H )

By Dejan Tomić

vodič : Dejan Tomić MB548

Skup u subotu u 02:50 kod stadiona FK sloboda . Poneti ličnu kartu , planinarsku karticu i zdravstvenu knjižicu . Za sve dodatne informacije pozvati vodiča na 064 6164 426

Volujak je planina u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jugozapadni je deo planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između reka Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice. Volujak se pruža smerom severozapad-jugoistok, a od Maglića ga odvaja potok Suha na severu. Najviši vrhovi na Volujku su Velika Vlasulja 2.337 m, Široka Točila 2.297 m, Studenac 2.294 m i Previja 2.273 m. Do visine od 1.600 m Volujak je pod bukovom i četinarskom šumom. Iznad te visine su travnjaci. Podnožjem planine nalazi se put Foča-Gacko.Volujak je planina koja se nadovezuje na Maglić i ima niz vrhova preko 2.000 m/ n.v. Veoma je atraktivan za planinare. Maglić i Volujak su veličanstveni gorostasi, prepuni strmih, surovih litica, i u letnjim mesecima prošarani snijegom koji se nikada ne topi. To je jedinstven niz vrhova, provalija, točila, cirkova i planinske travnjačke vegetacije. Iskusni planinari, koji su dobro upoznali ćud ovih planina, znaju svu neodoljivu snagu njihove privlačnosti.

Plan akcije :

Polazak: subota 02:50h. od stadiona FK Sloboda
Povratak nedelja u večernjim satima
subota:
Dolazak na Papin do, u jutarnjim satima, nakon pakovanja polazak na Veliku Vlasulju, najviši vrh Volujka (2337m), povratak sa mogućnosti branja gljiva i spremanja u planinarskom domu, druženje uz kamin.

nedelja:
Nakon buđenja obilazak Jagodinog jezera i uspon na Kuk (1817 m), te povratak u planinarski dom. Pakovanje i polazak za Užice.

Komentarisanje nije omogućeno.