sep

16

22-23.sep. Bjelasica , Crna Gora

By Dejan Tomić

Planina Bjelasica , Crna Gora

Vodič : Dejan Tomić MB548

Bjelasica je jedna od najlepših planina Crne Gore ! Vulkanskog je porekla, što je uslovilo njen reljef sa mnoštvom blagih, zatalasanih površina pri čemu su njeni najviši vrhovi zaobljeni i travnati, bez oštrih stena, pa su lako dostupni. Usled takvog sastava Bjelasica obiluje brojnim izvorima, vodotokovima i jezerima, pa sa mnoštvom nepreglednih travnatih površina predstavlja jednu od najlepših destinacija za planinare.

Plan akcije :

Subota 22.sep. :

Skup kod stadiona FK Sloboda u 02:50h i putovanje pravcem Užice-Prijepolje-Bijelo Polje-Mojkovac-Kolašin do planinarskog doma „Vranjak“ koji se nalazi na 1760mnv, gde nam je i polazno mesto za akciju. Inače dom raspolaže sa 24 ležaja, U prizemlju je dnevni boravak sa trpezarijom, kuhinja i sanitarni čvor. Kuhinja je opremljena kuhinjskim inventarom i posuđem.Dom ima pijaću vodu i struju (preko agregata). Plan je da ispenjemo vrhove Crna Glava 2139mnv ( najviši vrh Bjelasice) , Zekova glava 2117mnv,Troglava 2072mnv. Na stazi je odličan pogled na Pešića jezero kao i na Ursulovačko i Šiško jezero. Dužina staze oko 14km uz 800m uspona.Ova planinarska tura pruža izvanredan pogled na gotovo sve crnogorske planine, vrhove Prokletija, kao i planinske vrhove na Kosovu. Odličan pogled na Lumer, Lisu, Komove, Kučke planine, Ključ, Maganik, Moračke planine, Tornu, Umove, Vučje, Gradišta, Sinjajevinu,Durmitor, Ljubišnju, vrhove Bjelasice, Hajlu, Bogićevicu, Visitor, i dr. Staza je kružna i završava se u planinarskom domu gde nam je i prenoćište.

Nedelja 23.sep.:

Polazak na stazu u 8h . Plan je da popenjemo vrhove venca planine Kljuc – Ćupovi 1885mnv , Bikovača 1908mnv, Velika Miljevača, 1930mnv i vrh Ključ 1973mnv. Dužina staze oko17km uz 700m uspona . Po povratku u dom sledi putovanje ka Užicu , gde stižemo u večernjim satima.

Cena za prevoz i jedno noćenje u Domu je 20-25e , zavisno od broja prijavljenih i tačan iznos će se znati 12.sep.,kada bude završeno sa prijavama.

Prijave kod vodiča na 064 6164 426 kao i na sastanku društva , do 12.sep. u 17h. Broj mesta ograničen . Akontaciju u iznosu od 20e doneti do 12.septembra.

Komentarisanje nije omogućeno.