okt

14

20.okt. Rtanj

By Dejan Tomić

vodič : Dejan Tomić MB548

Ogroman, 7 km dug planinski masiv Rtnja se prostire na severu sokobanjske kotline, na oko 200 km jugo-istočno od Beograda, na 30km do Niša. Rtanj je planina Karpatsko-Balkanskog basena i poznat je po očuvanoj prirodi i velikom kraškom grebenu koji se završava strmom kupom neobičnog oblika, koji liči na piramidu. Vrh Rtnja – Šiljak je prirodni fenomen kraškog terena i najviša tačka u opštini Soko Banja (1560 metara), međutim najveći deo planinskog masiva Rtnja nalazi se između 500 i 1000 metara nadmorske visine. Na vrhu Rtnja se nalazi kapela posvećena Svetom Đorđu, koju je 1932. godine, posle smrti vlasnika rudnika Rtanj, Julijusa Minha, sagradila njegova supruga.  Uspon na vrh Rtnja, do visine od 1200 metara zahteva dobru fizičku kondiciju, te je ova planina veoma zanimljiva planinarima i avanturistima tokom svih godišnjih doba. Sa Rtnja – “krova Srbije”, se kad je vedro vreme, vide Dunav, Avala, Kopaonik, Stara planina, Vidin sa delom Bugarske.Planinom Rtanj završava se ogroman venac Karpata, koji počinje u Poljskoj i Slovačkoj, na Visokim Tatrama. Šiljak (1565 m), najviši vrh planine Rtanj, savršena piramida koja se izdiže oko šesto metara iznad svoje osnove, iznad podnožja, dominira nad okolinom, u pogledu, u srcu, u sećanju, na geografskim kartama.

Dva najpopularnija pravca za uspon na Šiljak su južni i severni pravac, naša grupa će ići težom, severnom stranom. Uspon severnom stranom Rtnja započinje kod separacije Mirovo, i prvi deo je prilično strm i vodi kroz šumu. Kasnije se izlazi na otvorene delove, koji su izvanredni vidikovci. U završnici se severna i južna staza spajaju na najvišem grebenu Rtnja, u blizini vrha Šiljak. Sledi pauza za odmor,fotografisanje,ručak….

Potom povratak  u selo Rtanj, pauza i povratak u Užice..

Staza je 15 km duga, od kojih 9 km u usponu i 6 km pri silasku, sa visinskom razlikom od 1200 m u usponu i 600 m pri silasku.

Plan akcije :

Polazak iz Užica u 3h. Cena prevoza od 1000 do 1300 din, zavisno od broja prijavljenih i vrste prevoza. Prijave kod vodiča na 064 6164 426, do 9.oktobra , u 17h na sastanku društva.

Ostavi komentar