jul

27

24-27.jul Dolomiti l

By Dejan Tomić

vodič : Dejan Tomić MB548

visokogorska planinarska akcija

Dolomiti 24-27. jul 2023.

 

1 dan, ponedeljak, 24. jul

Polazak iz Užica u ranim jutarnjim časovima. Putovanje oko 1150 km preko Hrvatske, Slovenije  do smeštaja u gradiću Jesenic , pa prevoz 10min do mesta Mojstrana na feratu ili [etnju po okolini. Tu idemo do marketa u nabavku. U mestu ima restorana, picerija….pa šta ko voli.. Odmor i noćenje. Grupna spavaonica, zajednički smeštaj

 

  1. dan, utorak, 25. jul.

Ustajanje u ranim satim i vožnja do Passo (Prevoja) Pordoi. Uspon na Piz Boe, najviši vrh grupe Sella u Dolomiti, 3152m. Na uspon polazimo sa prevoja (ima žičara koja donekle skraćuje put, ali šetnja Via Normale omogućuje duže uživanje u prelepim pogledima). Očekuje na oko 10 km staze za oko 1000 m uspona. Vršna staza je obezbeđena sajlama, usput su planinarski domovi i na stazi se očekuje veći broj planinara, jer je ovo jedan od lakšim vrhova preko 3000 metara u Dolomitima. NE NOSI SE FERATA OPREMA, SAMO KACIGE. Povratak do automobila u popodnevnim časovima. Prevoz do doma Rifugio Auronzo 2320mnv, u NP Tre Cime di Livaredo (Dolomiti di Sesto).  gde smo smešteni i gde ćemo biti dva noćenja. Popodnevni odmor i noćenje, agregat se gasi u 22h.

  1. dan, sreda, 26. jul

Šetnja ka ulasku u feratu Monte Paterno/Ferrata Di Luca. Ova ferata spada u lake, oznake A,B,C ali je jedna od najatrakativnijih. Nastala je u vojen svrhe vreme Prvog svetskog rata jer su na platou Tre Cime i Lavaredo vođene velike borbe. Obuhvata tunele, stepenice, stope, sajle i slično sa atrkativnim vidikovcima. Za ferat je potrebno oko 2 sata, a mi ćemo napraviti pun krug bez žurbe kako bismo uživali uvidikovcima, tako da računam da će potrajati do poslepodnevnih časova. Potebno je poneti čeonu lapmu(za tunele), ferata set (sa pupčanikom), rukavice, šlem, i hranu iz ranca. Ko ne ćeli na vrh,tj.feratu, prošetaće do Doma Lavaredo, gde silazi ferata grupa.Nakon silaska povratak u Dom Auronzo na odmor i popodnevne slobodne aktivnosti. Noćenje.

 

  1. dan, četvrtak, 27. jul

Ustajanje, doručak Jedna kraća planinarska staza na Dolomitima ili Sloveniji, pošto putujemo za Srbiju ovaj dan. Nije previše zahtevno, ali je pravo planinarenje i akcija, sa ciljem da uživamo što više u prirodi! Prijave do 15 juna. 2023. zbog rezervacije smeštaja. Prenoćište plaćamo na licu mesta a cena prevoza,putarina,parkinga,ulaza u NP…..biće poznata po formiranju grupe.

Izveštaj :

Akcija je otkazana zbog najavljenih oluja i izuzetno loših vremenskih uslova.

Komentarisanje nije omogućeno.