maj

29

17-18-19.jul Komovi

By Dejan Tomić

Vodič : Dejan Tomić MB548

Program :

17.jul. petak

Sakupljanje ucesnika u 13h kod stadiona FK Sloboda. Putovanje preko Zlatibora,Prijepolja,Bijelog Polja,Andrijevica,visoravan Štavna. Podno Komova,na visoravan Štavna 1750m/nv stižemo nakon 5-6h sa usputnim pauzama . Kratko pesacenje do mesta za noćenje. Slobodne aktivnosti.

Subota :

Ustajanje u 6h,doručak, I u 7h polazak na stazu.Cilj-Vasojevića Kom 2460 mnv.Savlađuje se visinska razlika u usponu 1000m i isto toliko u silasku,uspon traje oko 4,5h,silazak 3h. Nakon silaska,večera,slobodne aktivnosti,noćenje.Preporučuje se odmor zbog napornog narednog dana.

Nedelja* :

Ustajanje u 5h,dorucak,i u 6h polazak ka Medjukomlju,dalje na Kučki kom 2487mnv. Staza kondiciono i tehnicki vrlo  zahtevna. Silazak sa Kučkog Koma, a zatim  uspon na Ljevorečki kom 2453mnv. Celodnevna tura, izuzetno kondiciono zahtevna, uz 1500m uspona I isto toliko spusta. Povratak na Štavnu u popodnevnim časovima, pakovanje i polazak za Užice

Cena za prevoz i dva noćenja  u smeštaju 4 500 din. Broj mesta ograničen na 20 i prijave traju do popune mesta . Sve dodatne informacije kod vodiča na 064 6164 426.

* U ovom danu moguda je trijaža od strane vodiča ,na one kojima će biti dozvoljen uspon na oba vrha i na one koji de idi samo na Kučki kom. Ako bude bilo podele grupe,ovi drugi će imati dužu pauzu na Medjukomlju kod odvajanja staze  ili povratak te grupe do smeštaja. Odluku donosi vodič na licu mesta, shodno situaciji.

 Potrebna oprema: Kaciga obavezna,krema sa zastitnim faktorom,naocare za Sunce,kabanica,polar,mali ranac za uspon,gojzerice,pribor za jelo,stapovi,baterijska lampa,pribor za prvu pomoc,pribor za higijenu, energetska hrana,minimum 1,5 litra vode za uspon)vlazne maramice,gitara ili neki drugi instrument za uz vatru…izuzev klavira. Potrebna dokumenta: Licna karta,zdravstvena knjizica,planinarska knjizica sa placenom clanarinom za tekuću godinu .

Vazne informacije: Objekat za noćenje poseduje prostorije za grupni smeštaj, 3 zajednika kupatila,Internet ,zajedničku kuhinju a postoji mogućnost naručivanja spremanja obroka od strane domaćina, kuvanja kafa , čajeva….Na stazi se striktno pridrzavati naloga vodiča. Na akciji svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije. Svi učesnici moraju biti psiho-fizički spremni i zdravstveno sposobni. Pre polaska na uspon vodič ce pregledati odeću i obuću svih učesnika i ima pravo da na uspon ne povede učesnike koji nemaju adekvatnu opremu. Vodič zadržava pravo da otkaže,prekine ili odloži akciju,promeni satnicu ili maršrutu akcije u slucaju nepredvidjenih okolnosti,o cemu ce svi prijavljeni učesnici biti blagovremeno obavešteni.

– Komovi su planina jedinstvena po temperaturnim razlikama. U samo jednom danu tokom letnjih meseci, na primer, temperatura se kreće od preko 30 , pa do minus dva stepena. Tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba, dešava se da na Komovima padne sneg.

Komentarisanje nije omogućeno.